Health

Hete pepers helpen tegen overgewicht: feit of fabel?

(Afbeelding: Unsplash)

Hete pepers worden vaak getipt als je wil afvallen. Feit is dat capsaïcine, de werkzame stof in pittig voedsel, kan helpen om lichaamsvet af te breken. Maar is het echt dat wondermiddel waarover gesproken wordt?

Volgens verschillende wetenschappelijke onderzoeken biedt de stof capsaïcine voordelen voor mensen met overgewicht of een trage stofwisseling. Mogelijk stimuleert het de productie van zweet, iets wat ook gebeurt in de sportschool. De vraag is dus of capsaïcine een vergelijkbaar effect heeft en actief kan bijdragen aan het verbranden van lichaamsvet.

Afvallen dankzij hete peper: feit of fabel?

Capsaïcine is de werkzame stof in hete peper die ervoor zorgt dat je het warm krijgt na het eten van een pepertje. Overigens is het dezelfde stof die wordt gebruikt in pepperspray, vandaar die naam. Maar we dwalen af.

Onderzoek toont aan dat het consumeren van capsaïcine, meestal in geconcentreerde vorm, gunstig is voor een beter metabolisme. Mensen die deze stof gebruiken, verbranden gemiddeld 50 tot 70 calorieën extra. We moeten daarbij wel een kanttekening maken: dit effect treedt alleen op bij mensen met een BMI van 25 of hoger.

Geen wondermiddel, wel effectief

Er wordt beweerd dat afvallen bewerkstelligd wordt doordat capsaïcine de vetverbranding activeert en je insulineproductie helpt te verbeteren. Anderen zullen je juist vertellen dat capsaïcine helpt bij het beheersen van je eetlust.

“Capsaïcine is goed voor de stofwisseling, maar geen therapie die ik mijn patiënten aanbeveel voor gewichtsverlies”, zegt Dr. Spencer Nadolsky, voedingsdeskundige bij Renaissance Periodization. Aanvankelijk is het effectief, maar het is te klein om te spreken van een wondermiddel.”

Te veel capsaïcine is niet goed

Er zit ook nog een nadeel vast aan het gebruik van capsaïcine. Te veel hete peper kan maagkrampen en zweren veroorzaken, evenals algemene irritatie van de maag en een branderig gevoel. Kijk dus uit als je in het verleden maagklachten hebt gehad of maagbeschermers hebt geslikt.

Dit gezegd hebbende, er is niets mis met hete saus. Bevat weinig calorieën en geeft je gerechten wat extra kick. Als je hete voeding goed tolereert, ga je gang en smoor je eieren in sambal of Cholula.

Reageer op artikel:

Hete pepers helpen tegen overgewicht: feit of fabel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button