Money & Career

Bitcoin-oprichter vermoedelijk overleden: wie is Satoshi Nakamoto?

Een standbeeld van de anonieme Bitcoin-oprichter in Budapest
(Afbeelding: Getty)

Een vraag die de hele cryptogemeenschap bezighoudt: wie is Bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto? En komen we ooit te weten of hij nog leeft? De vermoedens dat hij overleden is worden steeds sterker, maar niemand weet het écht.

De mysterieuze bedenker en oprichter van Bitcoin gaat nog altijd schuil onder dit prachtige pseudoniem. Toch is de kans niet groot dat we ooit de ware identiteit van dit genie gaan ontdekken.

Bitcoin-oprichter waarschijnlijk voor altijd anoniem

3 januari 2022 is een speciale datum. Dan bestaat het Bitcoin-netwerk precies 13 jaar, nadat oprichter Satoshi Nakamoto het protocol lanceerde in 2008. Ondanks dat zijn identiteit niet bekend is – misschien is het trouwens wel een zij – is Satoshi sinds jaar en dag het beroemdste en meest mysterieuze figuur uit de cryptogemeenschap.

Grofweg tien jaar geleden (2011) logde Satoshi definitief uit het netwerk en het is aannemelijk dat we nooit achter de ware identiteit van een van de allergrootste genieën van onze tijd zullen komen.

Zoektocht om identiteit Satoshi Nakamoto

Door de jaren heen zijn er meerdere pogingen gedaan te achterhalen wie er schuilgaat achter Satoshi Nakamoto. Deze pogingen hebben vrijwel niets opgeleverd. Veel mensen zijn overtuigd van het feit dat de Bitcoin-oprichter is overleden, aangezien er sinds 2011 helemaal niets meer van hem is vernomen.

Hal Finney

Dat Satoshi Nakamoto sinds 2011 niets meer van zich heeft laten horen, is volgens sommigen een direct gevolg van gezondheidsproblemen. Een groot deel van de cryptogemeenschap is er vrij zeker van dat ex-programmeur Hal Finney de meest waarschijnlijke kandidaat is. Hij leed aan de spierziekte ALS en stief in 2014. Hij was de tweede persoon die ooit betrokken was bij Bitcoin en velen speculeren dat hij degene is die schuilgaat de pseudoniem Satoshi Nakamoto.

Vermogen van miljoen bitcoins onberoerd

Er is nog een aanwijzing dat de Bitcoin-oprichter niet langer onder ons is. Het is algemeen bekend dat de oprichter zelf zo’n 1 miljoen bitcoins bezit. Dit vermogen heeft op het moment van schrijven een waarde van zo’n 60 miljard dollar en is tot de dag van vandaag niet aangeraakt. Sterker nog: de Bitcoins zijn ook nooit verhuisd en bevinden zich nog op hetzelfde adres.

Valse claims

Uiteraard zijn er genoeg mensen die beweren dat ze de alom geprezen Satoshi Nakamoto zijn. De controversiële Australische tech-ondernemer Craig Wright is hiervan het bekendste voorbeeld. Wright geeft aan eigenaar te zijn van de 1 miljoen Satoshi Bitcoins, maar zijn claim wordt door experts weggezet als complete nonsens. Lees hier meer over Craig Wright.

Deze week beweerde een andere tech-miljardair, Paypal-medeoprichter Thiel, dat hij ervan overtuigd is Satoshi Nakamoto een paar keer te hebben ontmoet. Hij weet dan ook wel waar hij de Bitcoin-oprichter zou zoeken. Lees daarover meer in dit artikel.

Bitcoin-koersverwachting 2021: zijn we echt op weg naar 300k?

Reageer op artikel:

Wie is Bitcoin-oprichter Satoshi Nakamoto en leeft hij nog?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button